Dlažba, která neklouže

Chcete-li ladit vnitřek i vnějšek Vašeho domu do nejmenšího detailu, myslete na to, že ne každá dlažba, která vynikne v interiéru, je vhodná na venkovní terasu. 

Co musí splňovat kvalitní venkovní dlažba? Jaké vlastnosti venkovní dlažby jsou důležité?

V exteriérech je vždy podstatné, aby venkovní dlažba odolávala nepřízním počasí a zároveň byla bezpečná pro pohyb, tedy aby byla mrazuvzdorná, protiskluzová a otěruvzdorná. Mezi velmi ceněné vlastnosti dobré venkovní dlažby patří dále odolnost proti nečistotám a snadná údržba.

V tomto článku se zaměříme na protiskluznost. Jak poznat, která dlažba na terasu neklouže? 

Na první pohled vypadá vše jasně, dlažba je protiskluzná, když neklouže, ale takto jednoduché to zase není.

Z praxe víme, že uklouznout se dá na jakémkoliv třeba i sebedrsnějším povrchu, a to zvláště v zimních měsících.

Míru protiskluznosti definují normy, které současně stanovují jak tuto vlastnost testovat. Výrobci potom zpravidla nechávají své produkty otestovat u certifikovaných laboratoří, které na základě výsledků testů vystaví certifikát.

U betonové dlažby pro terasy je používána norma ČSN 72 5191, která zjišťuje u dlažby hodnotu koeficientu tření μ a podle jeho hodnoty následně dlažbu zařadí do jedné ze čtyř tříd:         

 Třída T1 μ < 0,20Povrch extrémně nebezpečný
 Třída T2 0,20 ≤ μ ≤ 0,40Povrch nedostatečně bezpečný
 Třída T3 0,40 ≤ μ ≤ 0,75Povrch bezpečný
 Třída T4  μ > 0,75Povrch velmi bezpečný

Ve většině zemí je schválena metoda stanovení úhlu skluzu a kluzných vlastností pro pracovní prostory a plochy s nebezpečím uklouznutí v souladu s německou normou DIN 51 130.

Podle této normy je protiskluznost testována na nakloněné rovině. Výsledkem jsou známé hodnoty protiskluznosti dlažeb R9 až R13, kde R13 je hodnota nejvyšší.  

045 - realizace - schody XL

Norma říká, že takovou dlažbu je možné využívat v nejnáročnějších výrobních provozech jako například v rafinériích tuků, koželužnách a nebo na jatkách, či výrobnách uzenin a lahůdek.

Trochu divoká definice, ale pamatujme, že norma je primárně určena pro testování pracovních prostor a prostor kde se ve větší míře pohybuje veřejnost. Například její nejnižší třída R9 je dostačující pro dlažby do laboratoří, masážních místností, ordinací praktických lékařů, místnosti pro žehlení a mandlování, nebo pro zájmové kroužky.     

Jak si tyto hodnoty přebrat, chceme-li si položit dlažbu kolem bazénu, obložit venkovní schodiště nebo jen nekrytou terasu?

Pro tyto účely lze doporučit dlažbu, jejíž protiskluznost dosahuje třídy R11, popř. R12 a současně mít na paměti, že určitá míra opatrnosti a to nejen v zimě a na mokru, nám může ušetřit spoustu starostí.